שיבולת שועל

שיבולת שועל- שמה המדעי הוא Avena Sativa, היא סוג של דגנים- אשר מקורה באנגליה, צרפת, פולין, גרמניה, ורוסיה.

המילה Avena, נגזרת מהמילה avi בשפה ההודית העתיקה ופירושה sheep או avasa – שפירושה מצרכי מזון.

שיבולת שועל גדלה באזורים בהם מזג האוויר לא חם מדי, בהם הקיץ קריר ורטוב. היא צריכה חום לא גבוה, ובעלת יכולת לסבול גשם לעומת דגנים אחרים כמו חיטה, שיפון או שעורה.

שיבולת שועל היא צמח חד שנתי וניתן לשתול אותה בסתיו או באביב.

במידה ונשתלת בסתיו יש לקצור בסוף הקיץ, ובמידה ונשתלת באביב יש לקצור בתחילת הסתיו.

שיבולת שועל מכילה יותר סיבים תזונתיים מסיסים מכל דגן אחר, ויכולה לגרום לתחושת מלאות, ולהתרוקנות קיבה איטית יותר.

שיבולת שועל מכילה סיב תזונתי בשם ẞ-glucan, אשר לא ניתן לעיכול ע"י האדם, שנמצא במקורות שונים בטבע כמו: דגנים, שעורה, שמרים חיידקים, אות ופטריות.

ה- ẞ-glucan הוא פוליסכריד של יחידות גלוקוז (D-glucose), כאשר הקשרים בין הסוכרים הם בין β1-3 או β1-4.

סיב ה- ẞ-glucan יכול לעזור רבות לבריאות האדם, ואף עשוי לסייע בהורדת רמות הכולסטרול בדם, כך שה-FDA איפשר לרשום על תוויות המכילות סיבים מסיסים משיבולת שועל- אך חייב לספק לפחות 0.75 גרם של סיבים מסיסים משיבולת שועל למנה.

קמח שיבולת שועל מכיל כ-5-10% סיבים תזונתיים, כאשר מתוכם 1%-3% הם ẞ-glucan.

שיבול שועל מכילה 10%-12% סיבים תזונתיים, כאשר 4%-5% הם של ẞ-glucan.

כלומר ב-100 גרם של שיבול שועל יש כ-10 גרם של סיבים תזונתיים.

מספר מחקרים הראו כי למוצרי שיבולת שועל יש קשר על הורדת רמת הכולסטרול הדם.

במחקרים שונים (למשל Truswell, 2002; Brown et al., 1999) הייתה ירידה משמעותית של הכולסטרול הכללי, כמו גם של LDL כולסטרול, עם מינון ממוצע של 3.2 גרם של סיבים תזונתיים ממקור שיבולת שועל (טווח של 1.1-7.6 גרם סיבים תזונתיים ליום.

המנגנון לא לגמרי ברור אך מנגנון אפשרי הוא כי הצמיגות הרבה של סיב ה- ẞ-glucan ממלאת תפקיד עיקרי בתהליך שמגבירה בין היתר הפרשת חומצות מרה.

מנגנון אפשרי נוסף (Liu et al., 2004) מצא כי תאים בדופן העורק נחשפו לחומר בשם Avenanthramides (קבוצה של אלקלאוידים פנוליים שנמצאים בשיבול שועל) הם דיכאו את הייצור של מספר סוגים של מולקולות שמעורבים בהתקשרות של מונוציטים (תאי מערכת חיסון), שהם חלק מיצירת טרשת העורקים.

שיבולת שועל (100 גרם מכילה):

כ-379 קק"ל, 13 גרם חלבון, כ-10 גרם סיבים תזונתיים, כ-52 מ"ג של סידן, כ-410 מ"ג של פוספט (פוספור- Phosphorus), כ- 138 מ"ג של מגנזיום, 4.25 מ"ג של ברזל, 3.64 מ"ג של אבץ, 28.9 מ"ג של סלניום, כ-362 מ"ג של אשלגן, מכילה מעט נתרן (כ-6 מ"ג), ו-ג-40 מ"ג של כולין.

מקור:

Avena sativa (Oat), A Potential Neutraceutical and Therapeutic Agent: An Overview

Truswell, 2002

Brown et al., 1999

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות