ויטמין B1 (תיאמין) – כל מה שחשוב לדעת עליו

ויטמין B1 הוא ויטמין מסיס במים, ויטמין זה לא נאגר בגוף (לעומת ויטמינים מסיסי שומן), ולכן צריכה קבועה של ויטמין זה היא קריטית לבריאות האדם.

תפקידים
לויטמין B1 (תיאמין) תפקיד מרכזי בחילוף חומרים של פחמימות וחלבונים, בפעילות של הפקת אנרגיה בתוך התא ופעילות של מערכת העצבים.
מחסור בויטמין זה יכול לגרום לפגיעה במתווכחים עצביים חיוניים (נוירוטרנסמיטורים) כמו אצטיל כולין, פגיעה בפעילות של מערכת העצבים ופגיעה בהפקת האנרגיה בתוך התאים בגוף.

איך גילו את ויטמין B1
רופא בשם הייקמן גילה כי כאשר עופות שניזונו באופן בלעדי מאורז מבושל מלוטש(ללא הקליפה) פיתחו שיתוק, ובתחילה חשבו שהשיתוק הוא עקב רעל שנמצא באורז.
רק בשנים מאוחרות יותר פירשו נכון את המקרה והגיעו למסקנה כי חומר חיוני (שהוא ויטמין B1 נמצא בשכבה של האורז שהוסר בליטוש וגרם לשיתוק עקב מחסור בויטמין B1
השיתוק אצל העופות בשלב יותר מאוחר התגלה כמחלה שנקראת "ברי ברי" שנגרמת כתוצאה ממחסור בויטמין B1

מקורות לויטמין B1

ויטמין B1 נמצא בריכוזים הכי גבוהים בכבד ובשמרים.
הוא נמצא בכמויות גבוהות יחסית גם בדגנים מלאים (הוא נמצא בתוך הנבט, כך שלמשל בלחם לבן ללא הנבט בקושי יש ויטמין B1 לעומת לחם מלא שנטחן ביחד עם הנבט).
ויטמין B1 קיים גם בירקות וקטניות אך בכמות פחותה יותר, כמו כן הוא נמצא גם בחלב, תפוח אדמה בכמויות קטנות, ונמצא בכמויות מזעריות בסוגי בשר ושונים ועופות.

רשימת חלקית של מזונות שמכילים ויטמין B1
קמח חיטה מלאה- 0.05 מ"ג.
עדשים ירוקות מבושלים: 0.17 מ"ג
חומוס יבש, לא מבושל: 0.42 מ"ג
חומוס יבש, מבושל: 0.11
עגבנייה: 0.04 מ"ג
מלפפון עם קליפה: 0.027 מ"ג
אורז לבן לא מבושל: 0.07 מ"ג
אורז לבן מבושל: 0.02 מ"ג

האם ויטמין B1 הולך לאיבוד בתהליכים כמו בישול או אפייה?

ויטמין B1 רגיש לטמפרטורות גבוהות ובישול גורם לאובדן של ויטמין B1, למשל – אפיית לחם מביאה לאובדן של כ-20%-30% בתכולת הויטמין, בעוד שפסטור חלב גורם לאיבוד של עד 20% בתכולת הויטמין.

ויטמין זה הוא מסיס במים, כך שבזמן בישול גם כן יש אובדן למי הבישול.

האם הויטמין נהרס בהקפאה?
ויטמין B1 לא נהרס בהקפאה.

למה גורם מחסור בויטמין B1
חוסר בויטמין זה עלול לגרום לסימנים לבביים כמו דופק מוגבר ולסימנים ונוירולגים שונים.
חוסר חמור בויטמין זה עלול לגרום למחלה שנקראת "ברי ברי" (המחלה ממנה סבלו העופות שאכלו את האורז המלוטש), מחלה זו עלולה לגרום לבלבול, חוסר התמצאות לבצקות ברגליים ועוד.

להמשך קריאה מקצועית מוזמנים להיכנס לקישור

https://aspenjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/ncp.10234

מקורות:
Krause food and nutrition book
Modern nutrition in health and disease
doi.org/10.1002/ncp.10234

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות