מה מקורו של האבוקדו ומהו הזן המוביל היום בעולם?
האם אבוקדו יכול להשפיע על הכולסטרול בדם? האם צריכה של אבוקדו יכולה להפחית את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם?? וכמה ויטמינים ומינרלים יש בו?
מקורו של האבוקדו הוא במקסיקו והוא גדל וצמח לראשונה במקסיקו כבר בשנת 500 לפני הספירה.
האזכור הראשון של אבוקדו בשפה האנגלית היה בשנת 1696, ובשנת 1871 האבוקדו הוצג לראשונה בארה"ב בסנטה ברברה, קליפורניה- כאשר מקור העצים היה ממקסיקו.
עד שנות ה-50, היו יותר מ-25 זני אבוקדו שנשלחו בקליפורניה, כאשר זן אבוקדו בשם פוארטה (FUERE) היה כ-2/3 מהייצור.
בשנות ה-70, התרחשה התרחבות גדולה של תעשיית האבוקדו, וזן האס החליף את זן הפוארטה (FUERA) כזן המוביל בקליפורניה, ולאחר מכן הפך לזן העיקרי העולמי.
אבוקדו שלם גדול, ללא קליפה ופסולת מכיל כ-200 גרם של אבוקדו הניתן למאכל (הליבה).
לאבוקדו האס ישנו יתרון, עקב הקליפה העבה שלו שמבטל את הצורך באריזה ומציע עמידות מסוימת באופן יחסי למחלות של הפרי ולחרקים מזיקים.
1/4 אבוקדו, מכיל כ-50 גרם (ללא קליפה וגרעינים):
ומכיל כ-80 קק"ל, 1 גרם של חלבון, מכיל 3.35 גרם סיבים תזונתיים, ומכיל כ-5 גרם של שומן חד בלתי רווי.
תכולת המינרלים ב1/4 אבוקדו: פוספט 26 מ"ג, מגנזיום-14.5 מ"ג, אשלגן- 242.5 מ"ג, נתרן-3.5 מ"ג, 5 מ"D של ויטמין C, חומצה פולית-40.5 מ"ג, כולין-7.1 מ"ג.
אבוקדו ומחלות לב
המחקר הקליני הראשון בנושא אבוקדו,שפורסם בשנת 1960, הראה שצריכת של
0.5-1 אבוקדו ליום עשויה לעזור לשמור על כולסטרול כללי בדם תקין אצל גברים.
המחקר הזה – אשר נמשך 4 שבועות, וכלל 16 גברים עם כולסטרול תקין בדם או עם היפרכולסטרולמיה בגילאי 27-72 שנה.
כל המשתתפים קיבלו בין 0.5-1 אבוקדו ביום, כאשר מחצית מהם (n=8), חווי ירידה משמעותית בכולסטרול הכללי (בין 8.7-42% ירידה)- חסרון רציני במחקר הזה שכלל מעט מאוד אנשים, ולא כלל קבוצת ביקורת!).
בשנות ה-90 מספר ניסויים קליניים של אבוקדו, הראו באופן עקבי השפעות חיוביות עם שומנים בדם, במחקרים על בריאים, נבדקים עם יתר כולסטרול בדם וסוכרת סוג 2.
בנבדקים עם יתר כולסטרול בדם, דיאטות מועשרות באבוקדו שיפרו את פרופילי השומנים בדם ע"י הורדת LDL כולסטרול ("הכולטרול הרע"), טריליצרידים (Triglicerides), והעלאת כולסטרול HDL.
לעומת דיאטות עשירות בפחמימות או דיאטות אחרות ללא אבוקדו.
בנבדקים עם שומנים בדם תקינים (נורמוליפידים), דיאטות מועשרות באבוקדו שיפרו את פרופיל השומנים בדם ע"י הורדת LDL וטריגליצרידים, והעלאת HDL.
המחקרים הללו, רומזים כי תזונה אשר מכילה אבוקדו, יכולה להיות השפעה חיובית על השומנים בדם בהשוואה לדיאטות דלות שומן ועשירות בפחמימות.
חשוב לציין כי במחקרים הללו היו מספר קטן של נבדקים, ומשך זמן מוגבל (עד 4 שבועות).
בנוסף, מחקר קליני שבוצע בשנת 2020 הדגים כי אלו שצרכו אבוקדו אחד ליום (לערך 136 גרם אבוקדו) הורידו את הLDL המחומצן ("הכולסטרול הרע") לעומת אלו שלא צרכו אבוקדו. (*).
מחקר עוקבה שבו החוקרים עקבו אחר 68,786 נשים (ממחקר האחיות) וממחקר נוסף עם 41,707 גברים (Health Professionals Follow-Up Study-HPFS) פורסם בשנת 2022.
(סה"כ השתתפו בניותח התוצאות 62,225 ממחקרה אחיות ו-41,701 ממחקר ה-HPFS
במחקר בוצע מעקב במשך 30 שנה
מטרת המחקר הראשונית הייתה לבדוק היארעות (מס' מקרים) של מחלות לב וכלי דם
במחקר החוקרים בדקו צריכה של כ-130 מזונות בעזרת שאלות FFQ כאשר כל 4 שנים השאלות בוצע שוב.
צריכת אבוקדו הוערכה ע"י 4 קטגוריות
-לא צורך לעלום או פחות מפעם בחודש
-1-2 פעמים בחודש
-פעם בשבוע
-יותר מפעמיים בשבוע.
כמו כן בוצע ניתוח רציף.
המודלים תוקננו לגיל, מין, גזע, צריכת אלכוהול, סטטוס עישון, ביצוע פ"ג, היסטוריה של משפחתית של סוכרת, היסטוריה משפחתית של התקפי לב, היסטוריה משפחתית של סרטן ועוד..
במהלך 30 שנות המעקב, בהשוואה למשתתפים שלא צרכו אבוקדו, משתתפים שצרכו פעמיים בשבוע אבוקדו או יותר היו בסיכון מופחת של 16% לחלות במחלות לב וכלי דם, כמו כן נצפתה ירידה של 21% לחלות במחלב לב כלילית.
מקורות:
Dreher, Mark L., and Adrienne J. Davenport. “Hass Avocado Composition and Potential Health Effects.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition, vol. 53, no. 7, 2013, pp. 738–750., https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
.doi: https://doi.org/10.1093/jn/nxz231.*
doi/10.1161/JAHA.121.024014