מהי דיאטה קטוגנית? מהי ואיך הכל התחיל?

מקור הדיאטה הקטוגנית הוא טיפול במחלת האפילפסיה.

עוד בשנת 500 לפנה"ס, נעשה שימוש בצום ובמשטרי תזונה אחרים לטיפול במחלה.
השימוש הראשון המודרני ברעב לטיפול באפילפסיה, תועדה ע"י זוג רופאים מפריז בשם Gulep ו-Marie בשנת 1911.
הם טיפלו ב20 ילדים ומבוגרים שסבלו מאפילפסיה, ודיווחו כי ההתקפים שלהם היו פחות חמורים בזמן הטיפול, אך לא ניתנו פרטים ספציפיים מעבר לכך.

בשנת 1921 נערכו 2 תצפיות מרכזיות.
הראשונה ע"י Woodyatt, שציין כי אצטון (Acetone) וחומצה בטא- הידרוקסיבוטיראט( Beta-hydroxybutyric acid) מופיעים בגוף האדם בזמן רעב, או בזמן דיאטה המכילה כמות נמוכה של פחמימות, וכמות גבוהה של שומן.
באותו זמן, רופא בשם ד"ר ויילדר (Dr. Wilder) הציע שאפשר לנסות דיאטה קטוגנית בחולים עם אפילפסיה. לטענתו, הדיאטה יכולה להיות אפקטיבית כמו צום, ויכולה להימשך זמן רב יותר מאשר צום, כלומר שאנשים יוכלו להחזיק זמן רב יותר בדיאטה קטוגנית, מאשר בצום.
ד"ר ויילדר טבע את המונח "דיאטה קטוגנית", לאחר שטיפל בחולים עם תזונה המייצרת קטונים(למשל אצטון).

לאחר מכן, פיטרמן (Peterman) פירסמו את החישוב שלהם ליחסים בין אבות המזון שמתאימים לדיאטה קטוגנית, והם:
חלבון: 1 גרם חלבון לכל 1 ק"ג משקל גוף בילדים
פחמימה: 10-15 גרם פחמימה ליום
שומן: כל השאר.

השימוש בדיאטה קטוגנית תואר בכל ספר לימוד מקיף על אפילפסיה בין השנים 1941-1980, שכללו פרקים שלמים המתארים את הדיאטה, כיצד לבצע אותה וכיצד לתכנן ארוחות בדיאטה זו.

לסיכום, המטרה הראשונית של הדיאטה הקטוגנית הייתה טיפול באפילפסיה, בילדים.
השימוש בדיאטה זו ירד משמעותית עם כניסת תרופות נגד אפילפסיה.
הדיאטה זכתה לפופולריות גבוהה שוב משנות ה90.

כיום, אנשים רבים מאמצים דיאטה זו למטרות שונות: ירידה במשקל, טיפול במחלות שונות ועוד.
חשוב לבדוק ולהתייעץ עם איש מקצוע אם ברצונך לבצע דיאטה זו.

מהי בעצם הדיאטה הקטוגנית

הדיאטה הקטוגנית היא דיאטה עתירה בשומן, ודלה בפחמימות, עם כמות חלבון מתונה.
ומחקה בעצם צום.
במצב של צריכת פחמימות גבוהה(כאשר, פחות או יותר, צריכת הפחמימות היומית היא פחות מ-50 גרם ליום),וצריכת שומן גבוהה, שומנים מומרים לחומרים בשם גופי קטון בכבד- מצב הנקרא קטוזיס.
וכך מקור האנרגיה העיקרי ע"י המוח ואברים נוספים הם גופי הקטון, במקום מקור האנגיה במצב רגיל- גלוקוז.

כיום, נוהגים לשם הנוחות לחלק את אבות המזון בדיאטה הקטוגנית כך:
שומן: כ-70%-80% מסך הקלוריות היומית
פחמימה: כ-5% מסך הקלוריות היומית, או פחות מ-50 גרם ליום.
חלבון: כ—20%-30% מסך הקלוריות היומית.

חשוב לזכור כי רבים נוהגים להשתמש בדיאטה זו לצורך ירידה במשקל.
חשוב לציין כי מה שייקבע את הירידה במשקל היא כמות הקלוריות שנאכל, לעומת כמות הקלוריות שנוציא (מאזן שלילי או גרעון קלורי

כאשר אדם יהיה במאזן קלוריות שלילי (כלומר יאכל פחות קלוריות, מאשר מה שמוציא) הוא ירד במשקל.

כאשר אדם יהיה במאזן קלוריות חיובי (כלומר יאכל יותר קלוריות, מאשר מה שיוציא) הוא יעלה במשקל.

כאשר אדם יהיה במאזן קלוריות ניטרלי (יאכל ויוציא כמות קלוריות זהה) הוא יישאר באותו המשקל.

מקור:

History of the ketogenic diet. doi: 10.1111/j.1528-1167.2008.01821.x

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות